U izradi je prvi hrvatski cube satelit – Perun I

Mnoge od nas kopka pitanje – što kada i mi jednog dana krenemo istraživati Svemir?

Piše: Jara, HRŽ Perun

Odgovor na to pitanje čini se korakom bliže zahvaljujući trudu, želji i predanom radu znanstvenika, inženjera, profesora i entuzijasta koji su se priključili prvom projektu Jadranske aerosvemirske asocijacije naziva Perun I.

Perun I službeni je naziv prvog budućeg hrvatskog nanosatelita, točnije, cube satelita.

Da pojasnimo, cube sateliti (skraćeno CubeSat) vrsta su umjetnih satelita  namijenjenih širokoj uporabi. Cube sateliti su zahvaljujući svojoj veličini od svega 10 x 10 x 10 cm i težini oko 1 kg postali veoma popularni u komercijalnoj uporabi te su postali sve rašireniji u tzv. new space tehnologijama. Oni su također modularni, što znači da se satelitske jedinice mogu kombinirati i spajati (Perun I sastojat će se od 2 jedinice (CubeSat 2U)).

Kod ovog projekta cilj je potpuno samostalno izraditi čitav satelit, što uključuje izradu svih dijelova kao i njegovog zemaljskog segmenta, odnosno jedinice koja će se ponašati kao satelitska stanica za primanju informacija. Plan je za Peruna I kao korisni teret poslati kameru!

Uspješnost ovog projekta znači otvaranje vrata za članstvo u Svjetskom svemirskom klubu, ali je i ključ za brojne druge projekte, istraživanja i suradnje.

Osim što je ovo samo po sebi sjajna vijest, želimo se posebno osvrnuti na to da će se prvi hrvatski cube sateliti zvati upravo Perun. To nije slučajnost, čemu svjedoči i pojašnjenje na službenoj stranici, koje pojašnjava da je satelit ime dobio prema starom slavenskom i hrvatskom bogu Perunu, bogu munje, groma i neba:

„Poput slavenskog boga Peruna, i mi želimo prodrmati i osvijetliti znanje o svemiru u Hrvatskoj.“

Ovo je zaista velika stvar za našu mitološku povijest koja će se ovim projektom zasigurno popularizirati. Osim što otvara vrata k Svemiru, nadamo se da će se mnogi zainteresirati i istraživati, osim Svemira, o staroslavenskoj mitologiji i povijesti.

Više o ovom zanimljivom projektu možete vidjeti na njegovim službenim stranicama: https://perun-i.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *