Postavljanje Perunovog kipa na Učki, 1. VII. 2013.

Perunov kip, skulptura autora Marka Vrbana, člana udruge Perunova Svetinja koja promovira i štiti staru slavensku kulturu, postavljena je u Parku prirode Učka, na Vrhu Perun iznad Mošćenica 1. srpnja 2013. godine.
 

 

 

Vrh Perun dio je povijesno-mitološke staze Trebišća-Perun, koja je otvorena i uređena 2009. godine te iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista i posjetitelja. Staza evocira uspomene na davna vremena kada su liburnijske prostore naseljavali stari Slaveni koji su upravo na ovom području obavljali svoje mitologijske rituale slavljenja ciklusa života i smrti. Na svečanom su predstavljanju kipa prigodne govore održali su ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić, predstavnik udruge Perunova Svetinja Deniver Vukelić, autor skulpture te Grga Frangeš, autor staze Trebišća–Perun.

Unutar aktivnosti Perunove Svetinje kao udruge koja se bavi očuvanjem stare hrvatske i slavenske baštine ostvarena je sinergija njezinih članova koji su i znanstvenici (etnolozi, povjesničari, kroatisti), ali i umjetnici različitih profila, kao što je i jedan od njih Marko Vrban, umjetnik obrade drveta koji je i izveo ovaj projekt. Zajedničkim radom i istraživanjem pripremljena je, dogovorena, oblikovana i izrađena ova skulptura od jednog komada hrastovog drveta visine 230 cm i težine oko stotinjak kilograma, a ukrašena je i izvedena prema povijesno i etnološki utemljenim prikazima Peruna u sličnim konceptima. Skulpturu Peruna prema svim hrvatskoj znanosti dostupnim izvorima izradili smo u jednom od najčešćih tradicionalnih prikaza boga Peruna – četverolikog – jer motri sa svoja četiri lica na sve četiri strane svijeta. U drugih Slavena koji su dulje zadržali svoju izvornu vjeru, taj se njegov atribut razvio i u posebno božanstvo – Svantevida. Na svakoj od svojih strana skulpture Peruvarn u rukama drži po jedan od svojih božanskih atributa – strelicu, hrastovu grančicu, sjekiru i gromoviti znak, tradicionalni simbol groma. U kruni su mu prikazani različiti nebeski simboli — kolo sunca i zvijezde. U podnožju se nalazi orao koji predstavlja samog Peruna kao nebesku pticu, te jelen i ljudski likovi koji predstavljaju sav ostali živi svijet.

 

img11

 

 

 

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *