“Sjeverozapadni vjetar — između legende i stvarnosti” – SUDBINA

“Mjesto pod suncem pripada ljudima dok mjesto pod Mjesecom pripada njihovoj braći, vilinskom narodu…”

“Sjeverozapadni vjetar — između legende i stvarnosti” četverodijelna je dokumentarna serija s igranim elementima koja obrađuje četiri teme iz hrvatskih narodnih predaja, legendi i mitova: SUDBINA, VRAGOVI, COPERNICE i VODENI ČOVJEK. Kroz igrane scene oživljuju se fenomeni skrivenoga i zaboravljenog mitskog svijeta Hrvatske.

Gledatelje kroz priče vodi mladi, svestrani i snalažljivi voditelj Ivan Planinić. On se upušta u istraživanje tema koje ga vode od razgovora sa svjedocima i stručnjacima do tajanstvenih lokacija i situacija u kojima se gubi spona između stvarnosti i mitologije. S pripovijedanjem i istraživanjem prirode gledatelji prelaze u svijet copernica, vodenog čovjeka i vragova koji su nekada bili dio svijesti i života naših djedova i baka, a s vremenom su polako nestali u perspektivi suvremenoga svijeta. Ova serija želi biti most koji omogućuje prenošenje zaboravljenoga mitskog svijeta mladim generacijama kroz suvremeni medijski jezik. Voditelj Ivan Planinić kreće tragom legendi i priča sjeverozapadnog dijela Hrvatske, tragom tema koje su zaokupljale maštu i živote naših starih. U ulozi učenika Ivan istražuje pozadinu priča, mjesta njihovog nastanka i upoznaje žive svjedoke ponekad uznemirujućih događaja te stručnjake koji rasvjetljuju pozadinu tih legendi.

Jesmo li slobodni ili nam je sve već predodređeno, u trenutku rođenja, zapisano u vjetru, u šaputanju suđenica? U prvoj epizodi Sjeverozapadnog vjetra saznat ćemo o čemu sude suđenice.

Redatelj: Zdenko Bašić

Scenaristi: Zdenko Bašić, Judita Gamulin

Direktor fotografije: Ivan Zadro

Montažer: Ivan Bujević

Scenografkinja: Petra Poslek

Kostimografkinje: Tajana Štasni, Ivana Bilić

Majstorica maske: Silvija Bradica

Voditelj: Ivan Planinić

Produkcija: Antitalent, 2017.

Urednik: Mladen Santrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *