Blagdan Velje noći/Velikdana 1386./1387.

“Na Veliki dan, na prvi dan, / Vino, vino zeleno. / Svi su se, svi se okupili, / Jedino Juraj se nije okupio, Po polju je hodao, žito rodio…”

 

Piše: Vlk, HRŽ Perunica

Dragi prijatelji, prošao je još jedan hod kroz godinu i otpočeo novi. Jarilo iz podzemlja, gdje su ga po Koledu odveli Velesovi ljudi, napokon kreće u svoj novi Hod kroz godinu, koji će nam donijeti obilje plodova i blagostanja. Uz otključavanje vrata Vireja, kreće nova godina, novi ciklus. Velja noć je bila noć zadnjeg mladog mjeseca prije proljetne ravnodnevnice, posljednja noć u našoj rodnovjernoj godini. Savez hrvatskih rodnovjeraca okupio se tom prigodom uz obilje hrane i pića, glazbe i pjesme te svečano dočekao novi hod kroz godinu koji je počeo Velikdanom.

 

Kao i svake nove obredne godine, na prvi dan, blagdan Velikdana, Savez hrvatskih rodnovjeraca objavljuje blagdanar za tekuću godinu sa svim blagdanima koji se slave u hrvatskom rodnovjerju prema Savezu hrvatskih rodnovjeraca, prikazom mjesečevih mijena te državnim blagdanima i praznicima u Republici Hrvatskoj.

Ako želite svoj primjerak, možete dogovoriti nabavku i naručiti po cijeni od 25 kn (komad) plus poštarina. Kontakt na https://www.facebook.com/SavezHrvatskihRodnovjeraca/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *