Blagdan Kupale 1386. – ljetni suncostaj

Vьsę sǫtь děvojьky za mǫžь otъ šьdly,

samo jestь ostala Mara děvojьka.

Mara jьmatь zolto jablъko.

Mъnogo gospody za jablъko dьržitь.

Jemu že jablъko, tomu děvojьka!

Jarylo jьmatь zolto jablъko.

Jarylu jablъko, Jarylu děvojьka.

Piše: Vatroslava, HRŽ Perunica

Osvijestimo osjećaje ushita pored osobe u koju smo zaljubljeni. Sjetimo se čujnih otkucaja srca, skrovitih pogleda i zagonetnih osmijeha. Kada su nam srca bila razgaljena, a trema ispunjavala udove. Svi smo to doživjeli, tome težimo i rado se prisjećamo. Ljubav kao smisao, vezivo i ukras života upravo je svrha najromantičnije svetkovine Hoda kroz godinu – Kupale. Nebeska svadba, sveto sjedinjenje Neba i Zemlje, predstavlja daleko više od toga. Ona je i vrhunac godišnje plodnosti, sva bogatost i sočnost vegetacije koja natapa naša polja, šume i planine slijeva se u energetsku točku Kupale. Toplina Sunca i početka ljeta u opreci sa hladnom vodom gorskih potoka. Romantični običaji vezani uz ovaj blagdan dodatno naglašavaju povezanost muškog i ženskog. Dan zaljubljenih, slavlje ljubavi i magične noći. Svaki segment dana je ritual za sebe, prizivanje blagonaklonosti sudbine. Mara děvojьka daruje svoju jabuku Jarylu, zapečativši svečano obećanje njihove svadbe. Iznova ljubuju, iznova daruju plodnost i kolo godine se okreće. Sljubljenje vatre i vode utjelovljuje odnos muškarca i žene, predstavlja spoj suprotnosti koje se međusobno nadopunjuju i stvaraju zajedno. Kupala je kruna ljubavi.

U sumrak, kada izađu krijesnice, a pastel neba posustane pred zrcalnom noći, osluhnite ponad zrikavaca odjek drugih vremena, nošen šaptajem vječnosti. Zrak ispunjen mogućnostima i magijom ivanjske noći. Dodiru onostranog je nemoguće promaći.

Priredimo svoja srca za nebesku ljubav koja nas hrani i blagoslivlja te ju ponesimo iz šume u gradove. Možda onda bude više mira i sklada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *