Blagdan Velje noći/Velikdana 1384./1385.

"Na Veliki dan, na prvi dan, / Vino, vino zeleno. / Svi su se, svi se okupili, / Jedino Juraj se nije okupio, Po polju je hodao, žito rodio…"

 

 

 

Piše: Vlk, HRŽ Perunica

Dragi prijatelji, došao je i taj dan. Kolo se još jednom okrenulo, a u susret nam dolazi Velikdan! Jarilo iz podzemlja, gdje su ga po Koledu odvezli Velesovi ljudi, napokon kreće u svoj novi Hod kroz godinu, koji će nam donijeti obilje plodova i blagostanja. Uz otključavanje vrata Vireja, kreće nova godina, novi ciklus. Velja noć (Pisanovelanička) je noć zadnjeg mladog mjeseca prije proljetne ravnodnevnice, posljednje noć u rodnovjernoj godini Saveza hrvatskih rodnovjeraca. Na nju se okupljanju hrvatski rodnovjerci Savez hrvatskih rodnovjeraca i uz obilje hrane i pića, glazbe i pjesme, svečano dočekuju novi hod kroz godinu koji počinje sljedećim danom koji nazivamo Velikdan (Vuzam), a koji je prvi dan nakon noći zadnjeg mladog mjeseca prije proljetne ravnodnevnice.

 

Velja noć 1

 

Ove godine ovaj je blagdan i dodatno izuzetno zanimljiv jer je Savez hrvatskih rodnovjeraca odlučio promijeniti svoje računanje obredne godine. Uspostavom Saveza hrvatskih rodnovjeraca 2012. godine n. e. prema zapadnom računanju vremena, uz podršku jednog od najvećih ukrajinskih rodnovjerih saveza (ORU), Savez je za označavanje rodnovejrnih obrednih godina preuzeo računanje vremena jednako onome ORU, kao i još nekih istočnoeuropskih slavenskih rodnovjernih zajednica. Tu je ustvari bila riječ o bizantinskom kalendaru, odnosno od židovskog i ranokršćanskog poimanja vremena i ideje starozavjetnog stvaranja svijeta smještenog na datum 1. rujna 5508. g. prije inkarnacije, odnosno rođenja Isusa Krista, koji su brojni Slaveni, poglavito istočni (Kievska Rus i kasnije Rusija), preuzeli u srednjemu vijeku ponajviše stoga jer ju je istočna ortodoksna kršćanska crkva koristila od 691. to 1728. godine.

Radi bolje duhovne komunikacije s ostalim slavenskim rodnovjernim skupinama tako je i Savez hrvatskih rodnovjeraca od 2012. do 2015. godine u svojim blagdanarima i obredima godine računao tim sustavom, dodajući godini zapadnog kalendara 5508 godina. Tim su se računanjem obilježavale godine 7520. – 7523. (2012. – 2015. n. e.). Od 2016. godine zapadnog vremena Savez hrvatskih rodnovjeraca odlučio je konsensusom zajednice promijeniti računanje vremena i ući u novu obrednu, rodnovjernu godinu s novim računanjem. Kao glavna točka početka računanja vremena uzet je vojni dolazak Hrvata i drugih Slavena  s Avarima na današnje hrvatske prostore kao nama primarna i najvažnija kulturna promjena paradigme prostora hrvatskih povijesnih zemalja, izuzetno značajna za hrvatsku kulturu i tradiciju jer od tog trenutka počinje stvaranje srednjovjekovne hrvatske kulture i države, traje proces sakralne interpretacije novoga prostora kao i trajno naseljavanje i uklapanje u postojeće društveno-kulturne paradigme.

Kako smatramo da su većina računanja vremena u ljudskoj povijesti dogovorena konsensusom neke zajednice (primjerice rimsko, židovsko i kršćansko računanje vremena), osim ako je riječ o točno poznatom datumu nekog političkog događaja (primjerice muslimansko), tako smo mi u Savezu hrvatskih rodnovjeraca uz prijedloge i dogovor Vijeća Starješina Saveza hrvatskih rodnovjeraca kao i Velikog Vijeća Saveza hrvatskih rodnovjeraca te prema procjeni najrecentnijih povijesnih izvora za tu temu, odabrali godinu 631. n. e. zapadnog vremena kao nultu godinu hrvatskog rodnovjernog kalendara prema obedijenciji Saveza hrvatskih rodnovjeraca kao našu početnu godinu računanja i to prema kriteriju i odabiru točno pet godina više od najrecentnije procijenjene godine pada Salone, 626. n. e., smatrajući da je nakon pet godina započeo proces asimilacije protohrvatske kulture na prostoru današnje Dalmacije i Like tako stvarajući začetak hrvatske kulturne paradigme. Tako se, primjerice ova, 2016. n. e. zapadnog računanja vremena, u kalendarima, blagdanarima, obredima i rodnovjernoj korespodenciji Saveza hrvatskih rodnovjeraca od ovog blagdana Velikdana piše kao 1385. hod kroz godinu (h. k. g.). To naravno ne znači da time ne prihvaćamo druga sakralna računanja vremena, poglavito ona naših dragih slavenskih prijatelja, drugih rodnovjernih zajednica, već da je to samo naš osobni odabir kao Saveza hrvatskih rodnovjeraca. Svim hrvatskim rodnovjercima unutar Saveza hrvatskih rodnovjeraca želimo sretni, plodni i uspješni 1385. hod kroz godinu, a svima ostalima koji slave drugačije želimo sretnu, plodnu i uspješnu 7524. godinu!

 

cvetok_paporotnika_by_sukharev-d8xgh7c

                                                                     Ilustracija: Maksim Suharev

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *