Menu
Categories
12. slavensko rodnovjerno vijeće, Ljubljana, 2015.
31. kolovoza 2015. Vijesti

U razdoblju od 14. do 16. kolovoza održano je 12. Slavensko rodnovjerno vijeće u Ljubljani. Domaćini vijeća bili su članovi Društvo Staroverci i Staroslavov hram: akademija staroverskih obrednih praks (Slovenija).

 

 

vijece15-1

 

Piše: Svetoslav, HRŽ Perunica

Na ovom dvanaestom po redu Vijeću sudjelovali su: Lug Velesa (Srbija), Rodna vira (Češka), Slovansky kruh (Češka), Vedy (Slovaška), Rodzima wiara (Poljska),  Obednannja ridnoviriv Ukraini (Ukrajina), Sojuz Venedov (Rusija) i Perunova Svetinja te Savez hrvatskih rodnovjeraca.

Ove godine održala su se predavanja na temu Vijeća dogovorenog prošle godine a koja su se bavila kultom predaka. Svaka zemlja predstavila je svoj odnos i promišljanje u odnosu na temu. Putem različitih prikaza, od znanstvenih i tradicijskih, preko alternativnih, do osobnih na Vijeću se prikazala raznolikost pristupa.

Uz predavanja, predstavljene su knjige i radovi koji su objavljeni u navedenim slavenskim zemljama proteklih godinu dana.

Ekološka svijest jedna od tema Vijeća

Na Vijeću se, a u okviru glavne teme, raspravljalo i o svjesnosti predstavnika prema problematici ekologije, recikliranja i osobnih stavova prema očuvanju okoliša, te mogućih rješenja za praktična ekološka rješenja u vlastitu domu.

Također je napomenuto da ako se obraćamo sa poštovanjem svojim precima, logično je da svojim ponašanjem odamo poštovanje i našim potomcima.

vijece15-3

 

vijece15-2

 

Nove organizacije – novi domaćini

Kao šećer na kraju, nakon predavanja i konferencijskih radova, održano je i samo Vijećanje, na kojemu je, kao i uvijek, bilo žustrih rasprava na široku lepezu tema uže i šire vezanih uz rodnovjerje.

Na koncu su odlučene i teme, lokacija i vrijeme održavanja sljedećeg Vijeća, a jednoglasno je u Vijeće primljena i nova organizacija iz Češke republike, Slovansky kruh. Onisu ujedno i domaćini sljedećeg Vijeća, koje će se održati u Pragu, u srpnju mjesecu 2016. godine.

Krajem prvog i drugog dana održani su koncerti glazbenih skupina Batista i Vedun, te Gita-Eleonora, čiji se glazbeni repertoar kretao od šamanskih preko narodnih do povijesnih tema i glazbenih ostvarenja.

vijece15-5

 

vijece15-6

 

Slovenci pripremili čak 2 obreda

Zadnji dan, u nedjelju 16. kolovoza, održan je obred na temu kulta predaka i posvećenja stare lipe, a zatim i odlazak na stari Ajdovski gradec u blizini Bohinjske Bistrice. Tamo je još jedan obred vodila volhinja dr. sc. Halina Zoreslava Lozko iz Kijeva. Konzumirala se domaće pripravljena hrana, a nakon obreda otišlo se na ručak, gdje se uz odličnu hranu druženje nastavilo sve do finalnog rastanka kasnije poslijepodne.

 

vijece15-7

 

Obavezno pratite RODOVID – službene stranice Vijeća na hrvatskom jeziku, koje možete naći upravo tu na našoj stranici. Osim službenih dokumenata vijeća, koji će uskoro biti objavljeni, naći ćete i mnoge druge sadržaje vezane uz sam rad Slavenskog rodnovjernog Vijeća.

Odgovori
* *