Menu
Categories
ZAKLJUČCI 11. SLAVENSKOG RODNOVJERNOG VIJEĆA održanog u Mošćenicama (Hrvatska) 18. – 19. srpnja 2014. godine
31. srpnja 2014. Vijesti

ZAKLJUČCI
11. SLAVENSKOG RODNOVJERNOG VIJEĆA
održanog u Mošćenicama (Hrvatska) 18. – 19. srpnja 2014. godine

Sudionici Vijeća

Zasjedanje jedanaestog Slavenskog rodnovjernog vijeća održano je od 18. do 19. srpnja 2014. godine u gradiću Mošćenice (Hrvatska). U radu Vijeća sudjelovali su predstavnici sedam slavenskih zemalja iz sljedećih organizacija:

 • Bugarska: Udruga "Славяне" (Slavjane)
 • Rusija: "Союз Венедів" (Savez Veneda): župa "Святослава Хороброго" (Svetoslava Hrabroga) iz Sankt Peterburga
 • Slovenija: Župa starovjeraca "Svetovid"
 • Srbija: Informativni centar "Svevlad", Srpske rodnovjerne župe "Lug Velesa" (Novi Sad) i "Kolo" (Beograd)
 • Ukrajina: Religijski centar "Об’єднання Рідновірів України“ (Savez rodnovjeraca Ukrajine): Kijevska župa "Православ’я" (Pravoslavje), Boryspilska župa "Поляни" (Poljani); Ternopilska župa "Сварга" (Svarga)
 • Hrvatska: Savez Hrvatskih Rodnovjeraca: župe "Perunica" (Zagreb) i "Perun" (Opatija-Rijeka)
 • Češka: Udruga "Оbčanské sdružení Rodná víra“

Sveukupno je u radu Vijeća sudjelovalo 39 osoba: 25 predstavnika i 14 gostiju.

Gosti vijeća bili su predstavnici udruge za promicanje stare slavenske kulture – Perunova Svetinja, Lovran – Hrvatska (na poziv hrvatskih predstavnika); kulturne udruge "Pravi svijet", Slovenija (na poziv slovenskih predstavnika); udruge Vigrid, Norveška (na poziv bugarskih predstavnika).
Vijećem je koordinirao predstavnik Saveza hrvatskih rodnovjeraca, Damir Markotić.

ІІ. Ciljevi jedanaestog Slavenskog rodnovjernog vijeća:

 1. Razmjena informacija i tiskanih izdanja o aktivnostima rodnovjernih zajednica slavenskih zemalja tijekom godine dana (od prošlog vijeća).
 2. Razmjena iskustava i znanja temeljenim na rezultatima radova međunarodnog znanstvenog skupa "Učenje slavenskog rodnovjerja o duši"
 3. Procijeniti trenutno stanje rodnovjerja i odrediti mjere oživljavanja i razvitka rodne vjere u slavenskim zemljama.
 4. Nastvak suradnje s već poznatim nam znanstvenicima, suradnicima i vjernicima bratskih slavenskih naroda i uspostavljanje kontakta s novim zajednicama i srodnim organizacijama.
 5. Određivanje mjesta i vremena održavanja sljedećeg Slavenskog rodnovjernog vijeća i odabir koordinatora za iduću godinu.

ІІІ. Jedanaesto Slavensko rodnovjerno vijeće ističe:

 1. Ciljevi jedanaestog Slavenskog rodnovjernog vijeća su dostignuti.
 2. Formiran je stalan broj sudionika iz sljedećih zemalja: Bugarska, Poljska, Rusija, Srbija, Slovenija, Ukrajina, Hrvatska, Češka. Rodnovjerni pokreti u našim zemljama rastu sve više i više, a u taj proces uključeno je sve više mladih aktivnih znanstvenika, etnologa, povijesničara, filozofa – taj trend treba poticati i podržavati.
 3. Slavensko rodnovjerno vijeće nastavlja svoje djelovanje u okviru Europskog kongresa etničkih religija.
 4. U sklopu Slavenskog rodnovjernog Vijeća proveden je znanstveni skup "Učenje slavenskog rodnovjerja o duši", koji je potvrdio važnost i potrebu za daljnjim istraživanjima u znanstvenim krugovima sličnima ovom. Vijeće zapaža praktično zbližavanje znanstvenika – slavista i rodnovjeraca u rješavanju zajedničkih zadataka; oporavak i jačanje rodnovjerja, ključne sastavnice nacionalnih kultura slavenskih zemalja.
 5. Obnovi slavenskog rodnovjerja u slavenskim zemljama početkom 21. stoljeća, prijete globalni izazovi i politička destabilizacija, koji mogu utjecati na prijateljsku klimu koja je uspostavljena između naših zajednica. Slavensko rodnovjerno vijeće osuđuje politiku informacijske agresije među rodnovjernima, koja predstavlja potencijalnu prijetnju cijelom slavenskom svijetu. Na prijedlog predstavnika Slovenije i uz podršku prisutnih predstavnika, Slavensko rodnovjerno vijeće je osudilo ideologije nacizma, fašizma, rasizma i totalitarizma.

ІV. Organizacijska pitanja riješena su na sljedeći način:

 1. Objavljivati dokumente 11. Slavenskog rodnovjernog vijeća u svojim vlastitim i drugim dostupnim sredstvima komunikacije (časopisima, mrežnim stranicama, društvenim mrežama..)
 2. Izdati materijale Vijeća u idućem broju časopisa "Slava!" u materinjem jeziku sudionika Vijeća.
 3. Preporučiti i opskrbiti tradicionalne rodnovjerne zajednice materijalima sa znanstvenog skupa "Učenja slavenskog rodnovjerja o duši", održanog u Mošćenicama (Hrvatska), 18. – 19. srpnja 2014. u vidu zbornika znanstvenih radova.  Odgovorna osoba za izdavanje zbornika jest Damir Markotić. Stoga se svi predavači mole da svoje tekstove i radove dostave uredništvu (Damir Markotić, Galina Lozko, Bogdan Fenjuk) u roku 30 dana od završetka Vijeća (20. kolovoza 2014.).
 4. Predložena tema slijedećeg zasijedanja Vijeća jest "Kult predaka u Slavena".
 5. S ciljem poboljšanja komunikacije među predstavnicima, razvijeni su prijedlozi za obnavljanje zajedničkog informacijskog prostora, koji će biti osiguran u roku 30 dana od završetka vijeća. Kao odgovorna osoba i upravitelj izabran je Nejc Petrič (Slovenija).
 6. Dvanaesto Slavensko rodnovjerno vijeće održat će se 2015. godine u Sloveniji.
 7. Koordinator Slavenskog rodnovjernog vijeća za iduću godinu jest Nejc Petrič.
 8. Nakon iscrpnih razgovora o prijedlozima za zajednički simbol SRV, problem je okončan time što će svaka zemlje sudionik na iduće Vijeće dostaviti svoj prijedlog o znaku, temeljen na tradicionalnim slavenskim vezovima.

Zaključak potpisan je od strane svih predstavnika zemalja sudionika jedanaestog Slavenskog rodnovjernog vijeća:

Anton Račev, Bugarska
Galina Lozko, Ukrajina
Damir Markotić, Hrvatska
Milan Petrović, Srbija
Nejc Petrič, Slovenija
Aleksej Tišćenko, Rusija
Richard Bígl, Češka

19. srpnja 2014., Mošćenice, Hrvatska

 

DSCN5151

 

Odgovori
* *