Menu
Categories
Svijet naive Tihomira Ivančana
19. svibnja 2014. Razgovori

Sve poznatiji riječki umjetnik Tihomir Ivančan prošlog je četvrtka otvorio izložbu u lovranskoj galeriji “Laurus”, a neke zanimljivosti vezane uz autora i njegov rad donosimo vam u ovom članku.

 

 

 

 

cl6-1

 

Tihomir Ivančan, jedan od najmlađih slikara naive u Hrvatskoj i član Hlebinskog društva slikara i kipara naive, nakon niza izložbi u gradovima kao što su Bruxelles, Madrid i Moskva, ovih dana otvorio je izložbu u lovranskoj galeriji “Laurus” pod nazivom “Fantazije i realnosti u svijetu naive”. Da je hrvatska naivna umjetnost (inače od prošle godine UNESCO-om zaštićen dio hrvatske kulturne baštine) stil kroz kojeg najuspješnije izražava svoje emocije i misli dokazuju brojne nagrade iz kojih izdvajamo 3. nagradu stručnog žirija na Bijenalu svjetske naivne umjetnosti u Bruxellesu te American Art Award koju dodjeljuje osam vodećih galerija u SAD-u.

Tihomir je pripadnik hlebinske škole slikanja na staklu, a naiva koju stvara usko je povezana s primorskim krajem u kojem živi. Pored predivnih prirodnih krajolika, u njegovim slikama susrećemo obrede ivanjskih krijesova, razna nadnaravna bića i Božanstva, a neki od naziva njegovih slika približit će vam i tematiku: “Morana”, “Povratak Vesne”, “Čuvari rijeka” i sl.

On sam se nadovezuje na to: «u planu je još jako puno slika raznih bića i Božanstava ovoga kraja.». Također komentira i općenito tematiku svojih slika: «Jedan stari izumrli način života, kad je čovijek bio povezan sa prirodom, to se u mojim slikama može vidjeti.»

Kaže da svojim slikama želi poručiti ljudima da se vrate prirodi i drevnom načinu života, kada su čovijek i priroda bili jedno. «Želim poslati poruku da se zaustavi zagađivanje i ovakav odnos čovijeka prema Majci Zemlji, prema prirodi. Želim pokazati čovijeku da je otišao predaleko u nekim sferama osvajanja zemlje, a da nije još dovoljno upoznao ni svoj mozak, odnosno samog sebe, a želi upravljati cijelim svijetom te elementima u prirodi i cijelom svemiru.»

cl6-2

Na pitanje što misli o duhovnosti svojih predaka on odgovara: «Rodnovjerje za mene znači ono što u stvari je, ono što ustvari i vidim. Kad recimo dolaze tmurni oblaci, ili kad dolazi zima – stvarno to i jest nekakva sila, nekakva “Morana”, odnosno naši preci su ju nazvali Morana. Dakle vjerujem u ono što vidim, a vidim da je sve oko mene priroda, a u prirodi se kriju mnoga čuda, mnoge ljepote, mnoge draži. Rekli su mi “Ti vjeruješ u Vile!” – Da! Ja vjerujem u Vile, jer u ljepoti tog proljeća mora nešto iza toga biti! U toj strahoti zime, tog crnog, tmurnog neba, kad se nad ravnicom, iznad velikog, širokog polja i one pšenice počnu gomilati veliki, crni oblaci – nešto iza toga mora biti! Dakle ponovno, ja vjerujem u ono što vidim, a vidim prirodu. Ona je moja rodna vjera.»

Izložba, koja je otvorena još prošli tjedan, traje do 6. lipnja, pa pozivamo sve koji su u mogućnosti, da posjete taj divni svijet Tihomira Ivančana. Uz obećanje da ćemo se uskoro čuti povodom nekog detaljnijeg i dužeg intervjua on sve vas pozdravlja uz jednu od njegovih divnih umjetnina, “Gospodari zemlje”, sa prigodnom pričom koju je napisao uz ovu sliku.

cl6-3

Ja sam jedini gospodar ovoga kraljevstva na Zemlji. Ja vladam potocima u planinama, pticama na nebu, dolinama prepunim cvijeća i svim zvijerima u dubokim šumama. I svi mi se moraju klanjati i slušati samo mene… Tako je govorio kralj stojeći na zidinama svog dvorca i držeći svoju ruku uperenu prema nebu. A Sunce i Mjesec su ga samo promatrali. Držeći Zemlju u svojim rukama.

Posjetite i službenu Facebook-stranicu Tihomira Ivančana.

 

cl6-4

 

Odgovori
* *