Novi blagdanar za 1391. hod kroz godinu

Savez hrvatskih rodnovjeraca pripremio je novi blagdanar za 1391. hod kroz godinu.

Piše: Vlk, HRŽ Perunica

Savez hrvatskih rodnovjeraca i ove godine poklanja svoj rodnovjerni blagdanar za sljedeću godinu.

Na poveznici:

možete preuzeti pdf Blagdanara u visokoj rezoluciji te ga koristiti ili na računalu, ali i isprintati u bilo kojoj fotokopiraonici na A3 formatu u boji, na debljem i sjajnijem papiru. Tekst blagdanara sastavio je žrec Vlk, a dizajn i prijelom napravio je član HRŽ Perunica Hrastomir.

Ponekad dobivamo pitanja vezana uz naš blagdanar pa ćemo iskoristiti priliku i, kao i lani, ovdje odgovoriti na najčešća:

  • Koje sve blagdane prikazuje blagdanar i zašto?

Blagdanar Saveza hrvatskih rodnovjeraca prikazuje sve veće i manje blagdane koje Savez hrvatskih rodnovjeraca prepoznaje, slavi i obilježava unutar svoje rodnovjerne tradicije. To su prije svega veliki godišnji blagdani Jarilova, Kupale, Plodova i Koleda, ali i niz brojnih manjih, uglavnom tradicijskih blagdana u kolu godine. S obzirom da djelujemo na prostoru Republike Hrvatske na blagdanaru su popisani i aktualni državni blagdani i praznici u Republici Hrvatskoj. Također donosimo i datume i sate suncostaja i ravnodnevnica te mjesečeve mjene u ovom hodu kroz godinu.

  • Zašto godina počinje i završava na različite datume?

Hod kroz godinu u Savezu hrvatskih rodnovjeraca računamo starim načinom izračuna početka i kraja godine. Početak nove obredne godine naziva se Velikdan i on pada na prvi dan nakon noći zadnjeg mladog mjeseca prije proljetne ravnodnevnice. Noć prije njega naziva se Velja noć i ona je zadnji dan u obrednoj godini. Stoga svaki hod kroz godinu počinje Velikdanom, a završava Veljom noći, u rasponu od ožujka jedne do ožujka druge kalendarske godine zapadnog računanja godina.

  • Zašto je Savez hrvatskih rodnovjeraca u 14. stoljeću?

Uspostavom Saveza hrvatskih rodnovjeraca 2012. godine nove ere, uz podršku jednog od najvećih ukrajinskih rodnovjernih saveza (ORU), Savez je za sakralno označavanje godina preuzeo računanje vremena jednako onome ORU kao i još nekih istočnoeuropskih slavenskih rodnovjernih zajednica.

Tu je ustvari bila riječ o starom bizantinskom kršćanskom kalendaru, odnosno “Od stvaranja svijeta 5508. g. pr. n. e.”, a koje su brojni Slaveni, poglavito Istočni, preuzeli od Bizantskog Carstva u srednjemu vijeku. Tako je i Savez hrvatskih rodnovjeraca od 2012. do 2015. godine zapadnog računanja vremena u svojim blagdanarima i obredima računao i pisao godine tim sustavom, dodajući godini zapadnog kalendara 5508 godina. Na taj su se način obilježavale godine 7520. – 7523. (2012. – 2015. n. e.). Većina slavenskih rodnovjernih zajednica i danas koristi taj način računa godina.

Blagdanar Saveza hrvatskih rodnovjeraca iz 2013. – 2014. godine, tada vođene kao 7521. h. o. g.

Od 2016. godine zapadnog računanja godina Savez hrvatskih rodnovjeraca odlučio je konsensusom svoje zajednice promijeniti svoje računanje vremena. Kao glavna točka početka računanja vremena uzet je dolazak Slavena na hrvatski povijesni prostor za što smatramo da je povijesno najvažnija kulturna promjena paradigme ovih prostora, od esencijalne važnosti stvaranja, oblikovanja i života buduće hrvatske kulture i tradicije. Uz dogovor Vijeća Starješina Saveza hrvatskih rodnovjeraca kao i Velikog Vijeća Saveza hrvatskih rodnovjeraca te prema procjeni najrecentnijih povijesnih izvora za tu temu, uzeta je godina 631. zapadnog računanja vremena kao nulta godina hrvatskog rodnovjernog kalendara prema Savezu hrvatskih rodnovjeraca. Tako da se primjerice godina 2022. i početak 2023. godine u kalendarima, blagdanarima, obredima i rodnovjernoj korespodenciji prema Savezu hrvatskih rodnovjeraca pišu kao 1391. h. k. g. (hod kroz godinu)

Ove, 1390. godine, Velja noć je pala na utorak 2. ožujka, stoga je Velikdan i prvi dan 1391. godine srijeda 3. ožujka. Želimo vam svima sretan i uspješniji 1391. hod kroz godinu!

Proslava Velje noći u Savezu hrvatskih rodnovjeraca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *