Festival Jarilovo u Zadru – 27. – 30. IV. 2017.

Piše: Vlk, HRŽ Perunica

Zadarska udruga studenata arheologije Arheos s brojnim suradnicima po prvi put ove godine u Zadru je od četvrtka 27. do nedjelje 30. travnja 2017. organizirala projekt "Jarilovo" s ciljem educiranja javnosti o staroj slavenskoj i hrvatskoj kulturi i mitologiji, očuvanju hrvatske tradicije i pokušaja rekonstrukcije starog slavenskog i hrvatskog mita o dolasku proljeća. Uz pedesetak studenata sa zadarskog Odjela za arheologiju u organizaciji je sudjelovalo i četvoro studenata sa zagrebačkog Odjela za arheologiju, te brojne udruge i KUD-ovi.

Tijekom četverodnevnog programa održane su brojne zanimljive radionice, predavanja, projekcije i performansi. U četvrtak je program započeo predavanjem Ivana Horvatovića "Jarilov hod – jučer i danas" i projekcijom slovenskog filma "Z vzhoda" Mihe Knifica. U petak je pak predavanje dr. sc. Andrej Pleterski održao predavanje "Tko je zmaj kojeg ubija Jarilo?" i prikazan je hrvatski etnološki film "Šetnja s Bogovima" dr. sc. Vitomira Belaja. U subotu od podneva na zadarskoj rivi posjetitelji su se mogli upoznati sa staroslavenskim načinom života, a dvadesetak kostimiranih studenata uprizorilo je građenje slavenske kućice od slame. Uz udrugu Arheos bila je prisutna i etno udruga Petrovo polje iz Ružića, a održan je i nastup pjevačke skupine Župe Kljaci te dramski nastup KUD-a 'Napredak' iz Knina.

 

Foto: Borivoj

Najzanimljiviji i središnji događaj ovog prvog "Jarilova" u Zadru odigrao se u nedjelju kada je s rive u 18:00 sati krenula velika povorka prema Perivoju kraljice Jelene Madijevke gdje su dočekali Jarila koji im se pridružio uz glazbu i pjesmu. Povorka od tridesetak osoba kroz pola sata stigla je preko Kalelarge i Foruma na rivu, a uz bubnjare i gajdaša. Među bubnjarima su bili i članovi  udruge Perunova svetinja. Na rivi je prikazana ključna mitska borba između Jarila i Velesa u kojoj je Jarilo odnio pobjedu.

 

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Video: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Po ovome prikazanju, izvedena su i dva stara hrvatska tradicijska napjeva, "Dodole" i "Izvir voda", a zatim i još jedne "Dodole" uz ples. Na samom kraju dvojica članova udruge Perunova Svetinja, pod imenima Jaroslav i Veleslav izveli su uz bubnjeve i rog rekonstrukt praslavenskog jarilovskog napjeva "Kǫda Jaryilo hoditь".

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Borivoj

Foto: Vlk

Video: Borivoj

U svakom slučaju, ovaj hvalevrijedan pilot-projekt zadarskih studenata arheologije i njihovih brojnih suradnika pokazuje da želja za učenjem i istraživanjem stare slavenske i hrvatske kulturne baštine, vjere, mitologije i običaja ne jenjava, već da da je sve veći i da srećom postoji velik broj mladih koji žele znati više o prošlosti i kulturi svoga naroda. Želimo im sreću da se ovaj projekt nastavi i u sljedećim godinama, još veći i kvalitetniji.

(dio informacija preuzet s http://zadarskilist.hr/clanci/02052017/jarilo-pobijedio–velesa-i-vratio–proljece-u-zadar-fotogalerija)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *