Blagdan Koleda 7523.

"Slava bogovima, na dobro vam došla Badnja večer i porođenje Mladoga Sunca. Na dobro vam došlo Mlado leto, Jarilovo, Kupala i sve leto i godišće."

 

 

 

 

 

5

 

Tekst i fotografije: Lešak, HRŽ Perunica

U prekrasnoj prirodi Žumberka, nedaleko od Svetoga gaja gdje već godinama gore krijesovi u čast rodnih bogova, Savez hrvatskih rodnovjeraca organizirao je proslavu Koleda za župljane rodnovjernih župa "Perunica", Zagreb i "Perun", Učka. Veliko druženje u čast Mladom Suncu odvijalo se od subote, 19. prosinca 7523. do ponedjeljka, 21. prosinca 7523., a obrede je predvodio žrec zagrebačke župe Ž. vj. Vlk. Badnjak ili Koledo noć je kaosa (zimski suncostaj – najduža noć u godini) i slavi se kako bi se pomoglo Jarilu (Mlado Sunce) da se ponovno rodi iz kaosa i krene u još jedan godišnji ophod.

Slavlje se odvijalo u obiteljskoj atmosferi s obzirom na prirodu ovog velikog blagdana. Koledo je blagdan kada u kući nema gostiju, a ukućani se od ranoga jutra pripremaju za večernje obrede. Obaveze djevojaka i žena uglavnom su vezane za pripremu hrane i doma dok mladići i muškarci odlaze u potragu za badnjakom, pripremaju drva te odlaze u nabavku, a sa zalaskom sunca kada svi poslovi trebaju biti završeni preuzimaju i obredne funkcije.

Paljenje badnjaka i obredi

Za badnjak se uvijek uzimala mladica hrasta koji je kod Slavena sveto drvo, a paljenje badnjaka u uskoj je vezi s obiteljskim ognjištem te rođenjem Mladoga Sunca s obzirom na to da je Badnji dan odmah nakon zimskog solsticija ili kratkodnevnice. Drvo se tradicionalno zasjeca s istočne strane, a onaj tko ga je ruši mora to učiniti u maksimalno 3 udarca sjekirom. S obzirom na to da više udaraca nije dozvoljeno, ako drvo ne padne nakon trećeg udarca članovi zajednice trgaju ga rukama. Tek s prvim mrakom badnjak se unosi u kuću i polaže kraj ognjišta da bi kasnije bio spaljen. Ostali obredi vezani su za tri večere u obiteljskom zajedništvu, redom posna, slatka i mesna večera između kojim se ukućani druže, igraju razne igre i pjevaju. Nakon posljednje večere ukućani darivaju jedni druge te razmjenjuju duhovna iskustva nakon čega odlaze na spavanje. Čitava zajednica osnažena je i nakon proslave Koleda svi očekuju izobilje iduće godine, obilnu žetvu i plodove svoga rada.

 

4

 

Značaj proslave za zajednicu

Koledo je okupilo rodnovjernu zajednicu u obiteljskoj atmosferi i osnažilo osjećaj povezanosti na duhovnom putu koji zajedno slijedimo. Naša zajednica je mala i postoje članovi koji žive daleko pa su za njih ovakva okupljanja posebno dragocjena radi osnaživanja kontakata. U nekoliko dana koje provedemo zajedno na obredu generira se nova snaga za svakodnevne borbe i nošenje sa životnim poteškoćama. Neka nam svima Novo ljeto donese obilje i nadu da ćemo rasti u svakom pogledu! Slava rodnim bogovima!

 

3

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *