Svarica – “Tira Les” EP (2015.)

Popularna hrvatska glazbena ethno grupa Svarica izdala je novi EP album pod imenom "Tira Les" (2015.). Poslušajte neke od pjesama sa albuma.

 

 

 

Zvira voda iz kamena

Tekst: tradicionalni
Glazba: tradicionalni
Aranžman: Damir Markotić
Snimljeno u Studiju, Veles, www.studioveles.net

ZVIRA VODA IZ KAMENA

Zvira voda iz kamena, hladna studena.
Rasti roža iz korena, lepa, črlena,
Rasti roža iz korena, lepa, črlena.

Divojčica rože brala, pak je zaspala.
Poleg jahal mladi junak, stiha jo budi,
Poleg jahal mladi junak, stiha jo budi:

Stani gori divojčica, jel' si zaspala.
Rože so ti povehnule, kaj si nabrala,
Rože so ti povehnule, kaj si nabrala.

Dečki so se oženili, kaj si ljubila.
Vse so dekle zamuž 'dišle, kaj si imela,
Vse so dekle zamuž 'dišle, kaj si imela.

—-

Akademik Katičić u poglavljima svoje knjige Zeleni lug, a pod naslovima Zeleni lug i Zlatna jabuka (u podnaslovima Susret na vodi i Nešto je u vrtu zazvonilo) navodi da se susret pa kasnije i sama svadba Jurja i Mare događa u zelenom lugu, dakle na vlažnom mjestu, negdje pokraj vode, te da su mitski san i buđenje iz istoga zapravo najava buđenja proljeća. U ovoj krasnoj međimurskoj pjesmi nigdje se ne spominju imenima Jarilo/Juraj ili Ivo/Ivan ili pak Mara/Marica, no spominju se djevojka i mladi junak na konju, te izvor vode, branje cvijeća (ruža), san, buđenje i spominje se svadba (Sonja Miličević Vukelić/Deniver Vukelić).

 

Beli grad

Tekst: tradicionalni
Glazba: tradicionalni
Aranžman: Damir Markotić
Snimljeno u Studiju, Veles, www.studioveles.net

BELI GRAD

Beli se, beli, beli grad,
u njem se konjci sigraju,
srebrne vuzde trgaju
po devojku se spravljaju.
Devojka jim se plakala,
majka ju je tažila:

-muči, pa muči, ćerčice,
tak su i mene vodili,
pak sam ti dobra dočkala.
Devetim zetom punica,

Devetim zetom punica,
devetim snaham svekrva,
pod svakom snahom mladi sin,
pod najmlajšom mlada 'ći,
za nju se biju bišćani
i sva hrvatska gospoda.

—-

Pjesma Beli grad zapisana je u Svetoj Jani pored Jastrebarskog. Kako nam kazuje akademik Katičić u svojoj knjizi Vilinska vrata, ovdje se radi o bijelom gradu koji se bijeli jer ga je sagradila bijela vila. Prema pretkršćanskoj hrvatskoj i slavenskoj predaji to žensko božansko biće, velika slavenska božica Mokoš, na vratima svoga grada/dvora udaje svoju kćer. U ovoj pjesmi vidimo da mlada nevjesta ima više prosaca, koji se ovdje nazivaju gospodom. Mlada nevjesta jadikuje, jer zna da će morati napustiti roditeljski dom, a motiv konja veže se za njezinog budućeg supruga, mladog boga Jarila/Jurja, jer se za njega često spominje da ili jaše na konju ili je i sam predstavljen kao konj (Sonja Miličević Vukelić/Deniver Vukelić)..

Album "Tira Les" možete kupiti preko službene Facebook stranice benda:
https://www.facebook.com/svarica
 

Svarica

Osmeročlani sastav iz liburnijskog kraja osnovan je 2008. godine od strane dvojice braće Damira i Paula Markotića, a najviše pod utjecajem prahrvatske i stare slavenske kulture i duhovnosti, bazirane na štovanju prirode te kultu predaka. S vremenom pridružuje se Anamarija Martinčić na violini, a 2010. godine projekt raste u bend, kada se pridružuje ostatak članova. Šargija, didžeridu, mandolina, fujara, koncovka, frulica, drombulja, rog, harmonika, violina, gitara, bass, bubanj, udaraljke, razni ‘homemade’ instrumenti i osam glasova – sve su to “alati” koje ovaj ”osmerac” koristi da bi vas što bolje uveo u svoju glazbenu priču.

Članovi: Damir Markotić – Svetoslav: vokal, frulica, šargija, diplice, fujara; Paul Markotić – Jaroslav: udaraljke, vokal; Anamarija Martinčić – Zorana: violina, vokal; Dunja Zbiljski – Rujana: frulica, flauta; Mario Mudrić – Veleslav: gitara, koncovka, drombulja, rog; Adam Miler – Drinogor: harmonika; Mihael Prosen – Miho: bass gitara.

© 2015 SVARICA / PERUNOVA SVETINJA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *