Blagdan Mokoši Sunca – 13. prosinca

Dvanaest dana pred Božić, slavimo blagdan Mokoši Sunca još znanu i kao Mokoš jasnu. Njen blagdan označava početak 12-dnevnog simboličnog hoda kroz godinu, gdje se pripremamo za rođenje mladog Sunca.

 

 

 

 

 

cl13-1

Piše: Vatroslava, HRŽ Perunica

Oj, Mokoši, Sunce žarko! Zlatnom zrakom obasjaj me, od tmine čuvaj, molim te.
Tvoje zlatne skute ljubim, u noći mi svjetlom budi.“

Veličamo ju, misli joj upućujemo i zazive za teških vremena. Mokoš je bila jedno od središnjih božanstava slavenskih zajednica. Zvijezda Danica na nebu, prožeta kroz samu svijest naroda, zrake njezine veličine dosegle su i naše vrijeme, pohranjene u narodnim pjesmama i očuvane u lokalnim legendama. Zaštitnica majki i svih žena, tradicionalno su je povezivali sa svim ženskim poslovima – pletenjem, predenjem vune, proricanjem sudbine.

Kult majke najjače vibrira u nama, dotiče našu intimnost, naša najranija sjećanja. Praiskonska toplina kojoj težimo je svepraštajuća i ispunjava nas osjećajem pripadnosti. Pojavljuje se u različitim oblicima diljem prirodnog svijeta, zato nam je toliko bliska i utisnuta u samo tkanje našeg bića. Fizički ekvivalent te neizmjerne topline jest Sunce bez čije bi svjetlosti sam život utrnuo. Stoga ne čudi poistovjećivanje Majke svih majki sa Suncem, aspektom stvaranja života i obilja, topline kućnog ognjišta, majčine utrobe, bezuvjetne ljubavi. Mokoš je suština neraskidive spone majke i djeteta, veze koja prevaziđuje ograničenja tijela i uma. Odnos koji predstavlja sam život, puninu ili prazninu koja nas obilježi do kraja postojanja čija je važnost nezanemariva. Majčinstvo je blagoslov, znamen ukazane prilike za božanstvenim saznanjem formiranja i vođenja mladog života te bilo kakva zloupotreba takve naklonosti svemira je grijeh najvišeg reda. Od stabla u šumi preko ptice u zraku, ribe u vodi i kukca u zemlji, svi smo isprepleteni gustim vezom sveprisutne energije čiji izvor u središtu tkanja je Sunce. Kao i majka koja je temelj kućanstva, nosioc topline i simbol sigurne luke, zavrijeđuju štovanje i spominjanje, sada u ovo užurbano vrijeme, više no ikad.

 goddess_mokosh

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *