Blagdan Morane – 21. studenoga

Morana, slavenska božica zime, smrti, sušenja i smrzavanja, ubojita i okrutna osvetnica, ''moriteljica''. U drugim slavenskim narodima znana još kao Morena, Marena, Maržana ili Mora.

 

 

 

cl12-2

Piše: Rujana, HRŽ Perunica

Ona svoju priču započinje kao lijepa Perunova kći, Jarilova sestra blizanka, čarobna nevjesta svete svadbe – Mara. Nakon nevjere njezinoga mladoženje, ona dramatično mijenja lice prevarene djevojke sa slomljenim srcem u osvetoljubivu i nesmiljeno okrutnu Moranu, ženu koja je spremna polomiti i raskomadati.

Morana se najčešće prikazuje u liku lijepe mlade žene, kose mračne kao što je i srce njezino. Kako zimski dani odmiču, njezina ljepota blijedi, gubi svoju moć te postaje ružna starica. Njezin hod kroz godinu završava sredinom ožujka kada se obredno prikazuje kao slamnata lutka koju se spaljuje i baca u vodu, kako bi se proslavio konačan kraj zime i dolazak proljeća.

Blagdan Morane obilježava se 21. studenog kada dostiže svoju punu snagu i moć. Toga dana započinje vrhunac zime. Već je tada sva priroda usnula, radovi izvan kuće su davno gotovi te smo prepušteni na milost i nemilost vladarice hladnoće i smrti. Traži se što kraća i blaža zima, da zalihe plodova i ogrijeva sakupljenih tijekom godine izdrže do kraja snježnog i ledenog razdoblja.

morana

 

Možda suvremeni čovjek ne može doživjeti pravo strahopoštovanje prema vladarici hladnoće, no prije su ljudi itekako znali da se za zimu valja dobro pripremiti. Marljivo raditi cijele godine, obrađivati polja, hraniti životinje, sakupljati plodove te brati ljekovito bilje koje će štititi naše zdravlje i kroz najhladnije noći. Nakon što smo uzeli od nje sve što nam je ponudila, ostavljamo našu Majku pokrivenu bijelim pokrivačem da odmara dok njezina kći, hladna Mara, vlada.

cl12-1

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *